Uradi Sam: Jeftini Vetrogeneratori od Flopija


Uprkos visokoj ceni fabričkih uređaja, mali vetrogeneratori se mogu izraditi veoma jeftino i jednostavno. Za početak je potrebno nabaviti flopi drajv 5.25 inča (flopi za velike diskete) od starog PC286 ili Commodore-a 64. Iz njega ćemo izvaditi step motor i iskoristiti ga kao generator tj. srce mini vetrenjače! Ovako jednostavni vetrogeneratori od flopija ili VHS kasete se mogu koristiti za punjenje AA/AAA baterija (NiCd, NiMh...), mobilnih telefona, MP3 plejera ili za direktno napajanje manjih svetiljki, LED sijalica i sličnih malih potrošača. Iako deluje kao igračka, mini vetrenjača može imati praktičnu primenu u mnogim situacijama. Pogotovo ako ste na kampovanju, pecanju, u vikendici, čamcu ili negde gde Vam gradska električna mreža nije dostupna.

mini vetrenjaca flopi vetrogenerator

Step motor iz flopi drajv-a smo izabrali iz više razloga. S obzirom da računarska tehnlogija veoma brzo zastareva, flopi drajv mozete nabaviti jeftino, ili potpuno besplatno. Step motori su izuzetno pogodni za manje vetrenjače jer im nije potreban nikakav prenosni mehanizam već se njihov rotor može direktno spojiti na turbinu (propeler) čime se pojednostavljuje samogradnja i smanjuje buka koju vetrenjača proizvodi. Step motor proizvodi stabilan napon čak i pri niskom broju obrtaja (oko 200 o/min) što mu daje veliku prednost u odnosu DC alternatore i motore koji zahtevaju 10 do 15 puta veći broj obrtaja. Ovo je veoma bitno, pogotovo kada imamo malu prosečnu brzinu vetra.

Napajanje i punjenje potrošača reguliše nešto malo elektronike (nekoliko dioda, otpornik, kondenzator i integralno kolo).

Kada je vetrovito, generator naše male vetrenjače proizvodi struju koja je sasvim dovoljna da napoji jednu sijalicu ili napuni nekoliko baterija. Primene su praktično neograničene, mi smo na kraju postavili USB priključak (uz stabilisan napon 5V) na vetrenjaču tako da na jednostavan način možemo spojiti i puniti sve uređaje novije generacije (Ipod, MP3 player, HTC telefon...) koji se inače pune preko USB porta računara.

VETRENJAČA OD STAROG FLOPIJA - POSTUPAK IZRADE

Za početak smo pronašli računar starije generacije (PC286) i iz njega izvadili flopi disk jedinicu (5.25 inča - slika 1). Verovatno već pogađate, flopi će nam poslužiti kao "donor" za najbitniji deo vetrenjače - generator. Potrebno je otvoriti flopi drajv i iz njega pažljivo izvaditi step motor (slike 2 i 3).

Flopi vetrenjaca step motor
Flopi vetrogenerator step motor
step motor za flopi vetrenjacu
Busenje rotora step motora za vetrenjacu

Slika 1

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Stacionarnom bušilicom smo napravili dve rupe na remenici osovine rotora kao što je prikazano na slici 4. Ovo će nam kasnije omogućiti da šrafovima direktno pričvrstimo turbinu (propeler) vetrenjače za rotor step motora.
Sada pristupamo izradi elektronike (slika 5) čiji je zadatak da ispravi naizmeničnu struju (pretvori je u jednosmernu) koju generiše vetrenjača i na kraju filtrira i stabilizuje napon na 5 Volti (slika 6) kako bi smo mogli bezbedno da priključimo bilo koji USB uređaj. Iako smo mi upotrebili štampanu pločicu, s obzirom na jednostavnost elektronske komponente možete zalemiti i direktno, bez štampane pločice. Od alata Vam je potrebna lemilica i nešto kalaja sa pastom za lemljenje...

elektronski sklop vetrenjace
stabilizator napona za flopi vetrenjacu

Slika 5

Slika 6

mini vetrenjaca flopi vetrogenerator

Slika 7 - Elektricna šema mini vetrogeneratora

Elektronske komponenete treba vezati prema gore navedenoj šemi. Izvode namotaja step motora treba spojiti sa ispravljačkim diodama 1N4004 (prikazano na levoj strani slike 7).

 PAŽNJA! Step motori najčešće imaju 5 izvoda/žica međutim možete naići i na one koji imaju 4, 6 ili 8 izvoda.
Ovo je veoma bitno utvrditi kako bi ispravno povezali motor sa elektronikom vetrenjače. Pogledajte detaljnije na koji način se povezuju različiti step motori. Iako je skoro nemoguće spaliti step motor, dodatni oprez nije naodmet!!!

Kupili smo USB produžni kabl (Slika 8) na ebay-u, presekli ga na pola i vezali žice ženskog USB priključka direktno na izlaz elektronike vetrenjače (desna polovina šeme sa slike 7). USB produžni kabl ima ukupno 4 žice, međutim potrebno je koristiti samo spoljne dve, plus i minus 5V (slika 9).
Ukoliko želite da Vam vetrenjača služi isključivo za punjenje baterija, možete napraviti mnogo jednostavniji elektronski sklop od onog koji smo mi koristili (slika 10).

SB prikljucak za vetrenjacu USB izvodi 5V za vetrenjacu vetrogenerator za punjenje baterija

Slika 8

Slika 9

Slika 10

 PAŽNJA! Pre spajanja bilo kog USB uređaja OBAVEZNO proveriti polaritet i tačan napon (mora biti između 4.9 i 5.3 V) na USB priključku vetrenjače pomoću voltmetra!!!

Sada pristupamo izradi preostalih mehaničkih delova vetrenjače. Potrebno je još da napravimo nosač vetrenjače i turbinu (propeler). Nosač možete napraviti od aluminijumske cevi precnika 3-4mm i zatim ga dobro fiksirati. Ukoliko planirate da često premeštate vetrenjaču, najjednostavnije rešenje je da nosač fiksirate pomoću stalka za suncobran kako bi obezbedili mobilnost (slika 11).
Generator (step motor) je najlakše pričvrstiti direktno za nosač pomoću šelne ili pomoću metalnog "L" profila, zavisno od toga da li ćete koristiti horizontalnu ili vertikalnu turbinu. Mi smo napravili obe verzije, na Vama je da odlučite šta Vam više odgovara.
Ukoliko se odlučite za vetrenjaču za horizontalnom osovinom, možete napraviti trokraki propeler koristeći metar, olovku i makaze za lim. Potrebna Vam je tabla lima 0.8x0.8m, debljine 0.5mm. Isecite delove i oblikujte ih prema uputstvu sa slike 12, a zatim turbinu pričvrstite šrafovima za rotor step motora.
Ukoliko ne želite da baš sve napravite sami, možete jeftino nabaviti gotov, fabrički izrađen propeler u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici delova za belu tehniku (slika 14). Na ovu ideju je došao naš posetilac i slike njegovog vetrogeneratora možete videti na forumu. Za vetrenjaču sa vertikalnom osom, najjednostavnije je napraviti turbinu od plastične kante (od farbe). Isecite je po sredini, zatim postavite na okruglu ploču od drveta ili plastike (slika 13). Na kraju celu konstrukciju pričvrstite šrafovima za rotor generatora (step motor).

Stalak za vetrenjacu
propeler za vetrenjaču sa horizontalnom osom
vetrogenerator sa vertikalnom turbinom
jeftin propeler za vetrogenerator

Slika 11

Slika 12

Slika 13

Slika 14

Pri jakom vetru (preko 10 m/s), mini vetrenjača može da proizvede u proseku oko 5 W električne energije. Ovo je u pricipu maksimum sa generatorom u vidu step motora iz flopi drajva, mada snaga takođe zavisi od dimenzija turbine i od brzine vetra.
Za krovnu montažu je pogodnija vetrenjača sa vertikalnom osom jer je daleko efikasnija pri brzim i čestim promenama pravca vetra (košava). Za primenu na otvorenom možete koristiti verziju vetrenjače sa horizontalnom osom i trokrakom turbinom.
U toku je priprema projekta izrade vetrenjače snage 100 W koja je u potpunosti zasnovana na mini vetrenjači! 100 W je snaga dovoljna za napajanje televizora ili laptop-a, a kao generator ćemo ponovo koristiti step motor ali ovoga puta iz starog A3 matričnog štampača.

U međuvremenu glasajte za naš sajt na facebook-u i prosledite prijateljima koje zanima upotreba alternativnih izvora energije. Pošaljite nam slike i detalje Vaših samogradnji ukoliko želite da ih objavimo.

PRETRAŽITE OSTALE URADI SAM PROJEKTE > Unesite reči za pretragu i kliknite na "Search":

Custom Search

Iako je snaga ovakve vetrenjače prilično mala, ona bez problema može da napaja LED rasvetu dvorišta (10-20 Hi-Power LED dioda) ili da Vam obezbedi autonomno napajanje za mobilni telefon na kampovanju. Najbitnije je to da uspešna samogradnja ovakve mini vetrenjače može da vam bude ohrabrenje da kasnije napravite mnogo snažniji vetrogenerator sa kojim ćete smanjiti potrošnju ne-obnovljive energije.

USKORO!!!

U toku je priprema novih "uradi sam" projekata, efikasna vetrenjača na principu magnetske levitacije ("magnetni jastuk" koji koriste japanski ultra-brzi vozovi), i još mnogo toga!

Web hosting by KAJSIJA

Author:

FREEonPLATE.com - Projekti URADI SAM, solarni paneli, vetrogenratori

Podeli