Solarno grejanje VODE-vakuumske cevi...ISKUSTVA

Solarni paneli, kolektori, vetrogeneratori, stirlingovi motori, energija vetra, solarna energija i kako je iskoristiti!

Moderators: webmaster, Pronalazac, helios

Pronalazac
Posts: 29
Joined: Tue Aug 31, 2010 9:25 am
Location: Beograd

Solarno grejanje VODE-vakuumske cevi...ISKUSTVA

Postby Pronalazac » Sun Nov 13, 2011 4:43 pm

Da li neko ima iskustva sa vakuumskim cevima za grejanje vode? kako su se pokazale leti/zimi? da li ima probelma sa smrzavanjem vode u njima tokom ledenih noci?
obzirom da na trzistu postoje dve vrste vakuumskih cevi interesuju me iskustva sa jednim i drugima. Jedne su jeftinije i dolaze u kompletu sa bojlero, obicno od 200l, gde se voda iz bojlera zagreva prolazeci kroz same cevi. Druge su bakarnim jezgrom i sa bakarnim vrhom koji je "uronjem" u bojler ili neku deblju, izolovanu cev kroz koju ide vode pod pritiskom...

da li je neko vec kupio neki od sistema i kako su se pokazali pri koriscenju? Interesuju me iskustva...
solarno-grejanje-vode_slika_L_591892.jpg
voda kroz cev...
solarno-grejanje-vode_slika_L_591892.jpg (7.95 KiB) Viewed 12648 times

Sema_Vakuum cev.gif
sa bakarnim jezgrom...

matke97
Posts: 10
Joined: Tue Mar 01, 2011 6:56 pm

Re: Solarno grejanje VODE-vakuumske cevi...ISKUSTVA

Postby matke97 » Sun Nov 13, 2011 6:34 pm

http://pikaiprijatelji.com/site/modules ... f0dd34.pdf
nisu vakumske cevi ali mi deluje ok. :)

cedomir22
Posts: 5
Joined: Mon Feb 20, 2012 7:39 pm

Re: Solarno grejanje VODE-vakuumske cevi...ISKUSTVA

Postby cedomir22 » Mon Feb 20, 2012 8:06 pm

Prva varijanta, bojler spojen zajedno sa cevima, je ''termosifonski bojler''. postoje dva modela ovakvog sistema:
1.model radi tako sto se direktno zagreva voda koja se kasnije koristi, voda se nalazi u vakuumskim cevima i bojleru, postoji opasnost od smrzavanja ukoliko je kolektor prekriven snegom, a temperatura u velikom minusu, sto je bio slucaj ove zime. inace, ovaj model solarnog sistema ima najmanje toplotne gubitke zbog svog tehnickog resenja, najjeftiniji je, ali ima i dosta nepogodnosti pri njegovom koriscenju, generalno, nije za nase krajeve. p.s. ovaj model koristim, ali samo od proleca do leti i to u okviru letnje kuhinje u dvoristu, meni se pokazao kao odlican.
2.model je skoro indentican sa prvim, ali sa malom razlikom, u bojler i cevi se sipa termofluid, a u vrhu bojlera nalazi se horizontalno postavljena spirala kroz koju prolazi sanitarna voda, prolaskom kroz spiralu voda se zagreva. na jednom kraju ulazi hladna, a na drugom izlazi vrela. ovaj model je bolji jer omogucava da sanitarna voda bude pod pritiskom, dok se kod prvog modela to ne moze izvesti.

Druga varijanta su kolektori sa vakukskim cevima koji su odvojeni od bojlera. Sastavni deo tih kolektora su i vakuumske cevi sa bakarnom grejnom cevi. ovi kolektori su najbolji, ne postoji nista slicno na trzistu sto se moze meriti sa njim u pogledu stepena iskoriscenja. neuporedivo bolji od panelnih kolektora. imam solarni sistem za grejanje vode sa ovim kolektorom, kolektor 20 cevi, bojler 200l, zimi grejem vodu u bojleru pomocu centralnog grejanja, ne korisitim elektricnu energiju za zagrevanje vode vec 4 godine. Kolektor leti i po oblacnom vremenu zagreje 200l vode na 42-44 stepena celzijusova za dan.


Return to “ALTERNATIVNA ENERGIJA”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest