Kako Napraviti: Vetrogenerator od VHS Video Trake


Mikro vindbelt vetrenjača je verovatno najjednostavniji i najjeftiniji projekat samogradnje vetrogeneratora. Uprkos izuzetno maloj izlaznoj snazi, ovakav vetrogenerator se može koristiti u situacijama gde klasične vetrenjače ne bi funkcionisale zadovoljavajuće. Primena može biti raznolika, na kampovanju, pecanju, u vikendici, čamcu ili gde god je potrebno da dopunite baterije ili napajate LED rasvetu, a nemate pristup gradskoj mreži.

Vindbelt vetrenjaču smo napravili od delova čija ukupna vrednost ne prelazi 5€ što ovaj vetrogenerator čini jednom od najzanimljivijih samogradnji! Cena naravno može biti još niža ukoliko većinu delova iskoristite od starih uređaja koji vam ne trebaju. Za početak vam je potrebna VHS video-kaseta, magnet sa suvenira tj. magnet za frižider i špulna-namotaj od elektroventila ili programatora za veš mašinu.

vindbelt sakupljač energije vetra!

Šta je u stvari "Vind-belt" vetrenjača? To je vibrirajuća membrana na koju su postavljeni magneti. Čak i pri vetru male brzine membrana (zajedno sa magnetima) osciluje između namotaja fiksiranih ispod i iznad magneta, što uzrokuje indukciju električne struje u namotajima (špulne). Na neki način, ovo je idealan vetrogenerator male snage jer u sebi nema mehaničkih pokretnih delova koje treba podmazivati, održavati, već zapravo koristi vibraciju u cilju generisanja električne struje. Konvencionalni, rotirajući vetrogeneratori se ne mogu efikasno izraditi u manjem formatu zbog velike frikcije-otpora u ležajevima i ostalim pokretnim delovima.

Kada je vetrovito, mali vindbelt vetrogenerator može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje LED lampe ili za punjenje baterija. Primena je neograničena, ukoliko napravite veći primerak vindbelta, uz korišćenje neodymium magneta i dva zasebna namotaja, možete čak priključiti ženski USB konektor (uz stabilizaciju napona na 5V) i puniti bilo koji moderan mobilni uređaj (Ipod, MP3 plejer, smrtphone...) koji se napaja preko USB porta.

VINDBELT VETROGENERATOR OD VHS VIDEO TRAKE - POSTUPAK IZRADE

Za početak smo prikupili sve delove potrebne za izradu mikro vetrogeneratora. Kao membranu smo koristili VHS video-traku (Slika 1). Dva mala neodymium magneta smo izvadili iz neispravnog hard diska starog računara, a za probu možete koristiti i one slabije iz dečijih igračaka ili magneta za frižider (Slika 2). I na kraju namotaji, mi smo koristili namotaj motora programatora za stariji tip veš mašine - Slika 3. Potrebno je fiksirati magnet(e) na VHS traku pomoću lepka. Kada traka vibrira i pomera magnete u blizini namotaja, kroz žicu namotaja protiče električna struja, i na taj način vindbelt vetrenjača proizvodi električnu energiju.

vindbelt vetrogenerator od vhs trake vetrogenerator vindbelt od neodymium magneta namotaj za vindbelt vetrenjaču

Slika 1

Slika 2

Slika 3

Najprimerenija upotreba ovako jednostavnog i malog vetrogeneratora je za napajanje LED lampe ili dopunjavanje baterija. Za tu namenu vam je dovoljan jednostavan elektronski sklop - slika 4. Ukoliko želite da napajate uređaje koji se pune preko USB porta, potrebno je na ispravljački deo dodati mali regulator napona 7805 (Slike 5, 6 i 7), obratite pažnju da je za veći napon (5 Volti) potrebno koristiti veću dužinu membrane (>1m), zatim dva jaka neodymium magneta kao i dva namotaja spojena u seriju. Elektronske komponente treba zalemiti prema šemi prikazanoj na slici ispod. Žice koje izlaze iz namotaja treba spojiti sa ispravljačkim diodama - slika 7.

vetrogenerator za punjenje baterija VHS vindbelt elektronika vetrogeneratora stabilizator napona za VHS vetrogenerator

Slika 4

Slika 5

Slika 6

 UPOZORENJE! Diode se mogu ispravno spojiti samo na jedan način! 1N5817 šotki diode male snage su najpogodnije za vindbelt vetrogenerator. Veoma je važno da pre spajanja odredite izvod koji predstavlja anodu. Ovde možete pogledati na koji način se određuje polaritet diode.

mikro vetrenjača vindbelt vetrogenerator USB VHS vetrenjača USB 5V za vetrogenerator

Slika 7 - Električna šema vindbelt VHS vetrogeneratora

Slika 8

Slika 9

Kupili smo USB produžni kabl (Slika 8) na aukciji, presekli ga na pola i spojili žice koje izlaze iz ženskog dela USB konektora na izlazni stepen elektronike (Slika 7 - prikazano na desnoj strani). USB produžni kabl sadrži 4 žice, nama su potrebne samo spoljne dve, plus i minus 5V (Slika 9).

 UPOZORENJE! Pre spajanja bilo kog USB uređaja OBAVEZNO proveriti polaritet i tačan napon (mora biti između 4.9 i 5.3 V) na USB priključku vetrogeneratora pomoću voltmetra!!!

Naš prototip vetrogeneratora sa 65cm dugačkom membranom (Slika 10) i jakim neodymium magnetima (Slika 11) može da proizvede snagu 40mW pri vetru od 5 m/s - ovo je prilično mala snaga, međutim na jednostavan način možete sastaviti i spojiti seriju vindbelt vetrenjača kako bi ste dobili veću izlaznu snagu. Postojeći primerak vindbelta proizvodi struju već pri brzini vetra iznad 2 m/s. Svako dalje povećanje brzine vetra donosi višestruko veću snagu dok pri brzinama vetra iznad 6.25 m/s izlazna snaga postaje konstantna. Dodatno poboljšanje i stabilizacija izlazne snage vindbelt generatora pri različitim brzinama vetra se može izvesti implementacijom dinamičke promene tenzije tj. zatezanja membrane sa povećanjem brzine vetra.

Osnovna prednost vindbelt vetrogeneratora u odnosu na klasične mikro-vetrenjače nije samo cena i jednostavnost već i činjenica da vindbelt odlično radi pri turbulentnim kretanjima vetra, a takođe je manje bučan.

Vindbelt vetrogenerator uradi sam HDD neodymium magnet za vetrenjaču uradi sam

Slika 10

Slika 11

Vindbelt je izuzetno efikasna i mehanički izuzetno jednostavna alternativa klasičnim mini vetrogeneratorima. Tvorac vindbelt-a je Shawn Frayne čija je ideja bila da konstruiše jednostavan vetrogenerator koji svako može da napravi, održava i popravlja.

Moguće je napraviti dosta veće primerke "uradi sam" VHS vindbelt vetrogeneratora, međutim sa većim dimenzijama se pojavljuje i problem buke. U svakom slučaju, potencijal ovakvih jednostavnih izvora energije je prilično skroman tako da ga treba koristiti isključivo u kombinaciji sa veoma malim potrošačima električne energije ili na udaljenim lokacijama gde alternativa ne postoji. Ukoliko "uradi sam - vindbelt generator" ne zadovoljava vaše potrebe za električnom energijom na kampovanju ili pecanju, pogledajte naš projekat "mini vetrenjača od starog flopija" gde smo koristili step motor iz starog 5.25 flopi disk drajva kao generator.

PRETRAŽITE OSTALE URADI SAM PROJEKTE > Unesite reči za pretragu i kliknite na "Search":

Custom Search

USKORO!!!

U toku je priprema novih "uradi sam" projekata, efikasna vetrenjača na principu magnetske levitacije ("magnetni jastuk" koji koriste japanski ultra-brzi vozovi), i još mnogo toga!

Web hosting by KAJSIJA

By

FREEonPLATE.com - Projekti URADI SAM, solarni paneli, vetrogenratori

Podeli